درباره میزان قند خون و نتیجه آزمایش آن بیشتر بدانید

قند خون اندازه گلوکز موجود در خون انسان است .دانستن مقدار نرمال و طبیعی قند خون بسیار پر اهمیت است و موجب شناخت بازه سطوح گلوکز خون شده و به کنترل دیابت بسیار کمک می کند. مقدار قند خون در همه شرایط یکسان نیست و این مقدار قبل و بعد از غذا با یکدیگر متفاوت است. در این بخش از سلامت نمناک شما را با میزان قند خون نرمال آشنا می کنیم .

قند-خون-نرمال

قند خون طبیعی باید چند باشد؟

قند خون نرمال و طبیعی چه مقدار باید باشد؟

گلوکز، قندی است که بیشترین استفاده را در بدن دارد، قند فروکتوز در میو ه ها و لاکتوز در شیر است که بعد از استفاده در بدن به گلوکوز تبدیل شده و در آخر به انرژی تبدیل می شود . عدد قند خون نشان دهنده پیشرفت بیماری و نوع بیماری است، اگر عدد قند خون فرد پایین تر از 100 باشد فرد به دیابت مبتلا نیست و میزان قند خون طبیعی است؛ اگر بین 100 الی 126 باشد پیش دیابت است و آنها مستعد ابتلا به بیماری دیابت در آینده هستند، قند خون بالای 130 مبتلا به نوع دیابت یک است و فرد باید خیلی سریع تحت درمان قرار گیرد .

افرادی که علائم غیر عادی در بدن خود دارند باید به پزشک متخصص مراجعه کنند وبعد از تشخیص اینکه قند خون آنان حالت ثابت ندارد، میزان قند خون آن ها باید مرتب کنترل شود؛ همچنین می توانند دستگاه قندخون تهیه کرده و در منزل، به طور مرتب میزان قند خون خود را بررسی کنند . سالمندان باید در رژیم غذایی خود از غذاهای سبک و کم کالری استفاده کنند .

 

 عدد قند خون نرمال چند است؟

شاخص هموگلوبین در بدن

شاخص هموگلوبین در بدن نشان دهنده میزان قند خون است، اگر عدد هموگلوبین بالا باشد و معدل قند خون، سه ماه باشد بیمار باید تحت درمان قرار بگیرد . اگر عدد هموگلوبین قند خون از حدی بالاتر باشد دیابت نوع یک است که همراه باپرنوشی، سرگیجه و تکرر ادرار خود را نشان می دهد؛ در نوع 2 ، قند خون بالا نیست و هیچ علامتی ندارد و بیماری باید با آزمایش چک شود و بعد از تشخیص میزان قند خون مناسب، بیمار تحت درمان قرار گیرد .

در صورت تشخیص قند خون بالا فرد حتما باید نکات زیر را رعایت نماید :

  • از رژیم غذایی مناسب استفاده کند.
  • از اضافه وزن جلوگیری کند.
  • فعالیت مناسب بدنی داشته باشد .
  • در مصرف فست فودها زیاده روی نکند، فست فودها به طور مصنوعی با چربی های مضر و نیز کربوهیدرات های تصفیه شده و مصنوعی اشباع می شوند که این موضوع خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد .

 

رژیم غذایی مناسب برای افراد دیابتی

مقدار نرمال قند خون

قند خون نرمال در حالت ناشتا :

برای افراد مبتلا به دیابت : 130-80 میلیگرم بر دسی لیتر

برای افراد بدون دیابت : 99-70 میلیگرم بر دسی لیتر

 

میزان قند خون نرمال در طول روز

قند خون نرمال دو ساعت بعد از غذا :

برای افراد مبتلا به دیابت : کمتر از 180 میلیگرم بر دسی لیتر

برای افراد بدون دیابت : کمتر از 140 میلیگرم بر دسی لیتر

HbA1c:

آزمایش طولانی مدت گلوکوز وجود دارد که به هموگلوبین HbA1c, A1C و A1c معروف است. این آزمایش مقدار متوسط دو سه ماه اخیر را تعیین می کند. HbA1c به صورت درصد بیان می شود .

برای افراد مبتلا به دیابت : 7% یا کمتر

برای افراد بدون دیابت : کمتر از 7/5 %

 

نتیجه آزمایش قند خون و میزان گلوکز خون

قند خون نرمال در دیابت بارداری

قند ناشتا و قبل از غذا : 92 میلیگرم بر دسی لیتر

بعد از غذا:120 میلیگرم بر دسی لیتر

قند نرمال در مادر باردار با دیابت قبلی

قند ناشتا و قبل از غذا : 99 -60 میلیگرم بر دسی لیتر

بعد از غذا: 129-100 میلیگرم بر دسی لیتر

HA1c: کمتر از 6 درصد

 

قند خون نرمال در بارداری چند است؟

آزمایش قند خون

این ازمایش یکی از مهمترین و پرکاربردترین آزمایش هایی هست که همه روزه در سرتاسر دنیا انجام میشه. هدف از این تست اندازه گیری میزان قندیه که تو خون شماست. قند خون همون گلوکز هست، شکلی از قند که سلولهای بدن ما میتونن ازش استفاده کنن و اعمال نرمالشونو انجام بدن. هر دسی لیتر از خون یه فرد نرمال بین ۹۰تا ۱۱۰ میلی گرم گلوکز داره. زیاد بودنش بیماری هست به اسم هایپرگلایسمی که عمدتا به نام دیابت میشناسیمش و تقریبا همه ازش تو خانواده هامون داریم،ولی تو بیماری های دیگه مثل پرکاری تیروئید، مننژیت، شوک و خونریزی های حاد و بیماری های عفونی هم دیده میشه. کمبودش هم یه نوع بیماری هست به اسم هایپوگلایسمی که تو یکسری‌ بیمارهای خاص دیده میشه. این دومی خیلی نادره و توضیحش از حوصله ی جمع خارج،میریم سراغ همون دیابت که خیلی ها ازش وحشت دارن.
دیابت دو تیپ داره، دیابت تیپ دو یا همون دیابت شیرین با این سه تا پارامتر معلوم میشه:
۱-به طور اتفاقی قند خونت رو اندازه میگیرن، بالای ۲۰۰mg/dlهست.
۲-قند خون ناشتات بالای ۱۲۶mg/dlهست.
۳-تست تحمل گلوکز خوراکی(OGTT) ازت میگیرن و اینم بالای ۲۰۰mg/dlهست.
در کنار این علائم آزمایشگاهی، دیابت سه تا علامت مشخص بالینی داره، پرخوری، پرنوشی و پرادراری.
معمولا افراد این دسته فقط با کاهش وزن، قند خونشون کم میشه ولی بعضی دیگه در کنار رژیم غذایی درست از داروهای پایین آوردنده ی قند خون هم استفاده میکنن. 
اگه فرد کنترل نکنه و دیابتش مزمن بشه، این قند زیاد تو قسمتهای مختلف بدن مثل چشم و کلیه و قلب و اعصاب و.. رسوب پیدا میکنه و علائم مختلفی بروز پیدا میکنه، البته همه ی اینا درصورتیه که کنترل نشه.
اکثر موارد بیماری در سن چهل سالگی به بعد رخ میده، به خاطر همین توصیه میشه از چهل و پنج سالگی به بعد و برای اونایی ک مستعد هستن(مثلا پدر یا مادر دیابتیک داشتن) از چهل سالگی به بعد آزمایش قند خون بدن، و هر سه سال یکبار تکرار کنن.

اندازه گیری میزان قند خون

بهتر است افراد دیابتی بلافاصله پس از بیدار شدن، قند خون ناشتا را اندازه گیری کنند. همچنین ممکن است برای تست قند خون قبل از غذا یا گاهی 2 ساعت پس از غذا، قند خون نرمال یعنی زمانی که قند خون به حالت طبیعی بازگشته است، مناسب باشد.

با برنامه ریزی آزمایش انجام دهید. آزمایش روزانه در یک زمان به شما اطلاعات سودمندی نمی دهد مثلا پس از تغییر قرص یا استفاده از دارویی خاص قند خونتان را اندازه بگیرید.

 

منبع : zangtafrih